Kleuterschool

Reserveren kan via kinatuin@stad.gent of telefonisch 09 225 05 42

Gentse scholen: gratis | niet-Gentse scholen: €1/leerling


Lieve Heersbeestje,

De kleuters stappen de wereld van het lieveheersbeestje binnen. In een decor van gras en
bloemen gaan ze, net als het lieveheersbeestje, op zoek naar bladluizen.
Onderweg komen ze een groot verteltheater, een knutselhoek, een moestuinbak met levende lieveheersbeestjes en larven en een winterslaap-snoezelhoekje tegen.
Zelfstandig bezoek zonder gids - in het museumgebouw

STEM-activiteit: maak je eigen geurwater

De kleuters vinden in de Tuin een vieze, stinkende knuffel. Ze ontdekken hoe ze zelf geurwater kunnen maken om de knuffel weer een lekker geurtje te geven. In de Tuin gaan ze op zoek naar geurende planten, bloemen en kruiden. Binnen wordt er geëxperimenteerd met het fijn maken van de planten en filteren van het geurwater. Om een goed beeld te krijgen van de activiteit kan je de fotoreportage bekijken (met dank aan Basisschool De Triangel)
September, mei en juni op donderdag- en vrijdagvoormiddag - met een gids - in de tuin en in het museumgebouw - 2e en 3e kleuterklas - €1,5/leerling
(niet-Gentse scholen betalen ook €1/leerling voor de toegang tot het museum)

1001 stippen

Kleuters ontdekken de magische wereld van paddenstoelen. 1001 stippen is een zintuigelijke tentoonstelling met veel doe-opdrachten zoals dansen, tekenen en puzzelen. De eekhoorn "Enzo" vergezelt hen op hun tocht.
Zelfstandig bezoek zonder gids - in het museumgebouw

TinkelTuin

In de TinkelTuin ontdekken de kinderen de plantenwereld met al hun zintuigen.  Kikker Anura sprak een betovering uit over de elfjes. Doe de opdrachten in de verschillende zintuigentuintjes en probeer zo de betovering te verbreken.

Bekijk het TinkelTuinboekje van kikker Anura (korte rondleiding).
Van 1 april tot 15 oktober - buiten in de Tuin - op maandag en dinsdag is er begeleiding door een Kina-gids - op de andere dagen kan je zonder gids de Tinkeltuin bezoeken - dit videofilmpje kan je helpen bij de voorbereiding

De Honingbij

Ken je het verschil tussen een bij en een wesp? En wat is een raat, een dar en een pop?
Je leert ook hoe honing gemaakt wordt. Van mei tot september kan je achter glas een levend bijenvolk bewonderen. Na de rondleiding is het mogelijk om honing en stuifmeel te proeven.
Met een gids - in het museumgebouw

Spinnen

Hoeveel poten, ogen en tanden heeft een spin? Is een spin een insect? Waarom vervellen spinnen? En hoe zie je bij spinnen het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? Maak ook kennis met onze collectie levende vogelspinnen. Letizia of de Goliathvogelspin is dé grootste spin ter wereld. 
Met een gids - in het museumgebouw

Lentewandeling

Ga in de lente op ontdekking in de tuin. De gids vertelt over bloemen, bijen, bomen, keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden.
Van 21 maart tot 20 juni - met een gids - in de Tuin

Herfstwandeling

Tijdens deze herfstwandeling legt de gids het accent op bladeren, vruchten, zaden en hun verspreiding.
Van 21 september tot 31 oktober - met een gids - in de Tuin

Stekken van planten (serre)

Planten kan je ook vermenigvuldigen zonder te zaaien. Stekken is hier een voorbeeld van.
Een deel van de plant (stengel, blad, wortel…) groeit uit tot een nieuwe plant. 
De kinderen kunnen kiezen uit planten zoals citroengeranium, slaapkamergeluk of spiraalvrucht. De gids legt hen uit hoe ze te werk gaat. Nadien mag je je eigen stekje meenemen naar school.
Van april tot en met september - met een gids - in de Tuin

Tuinmateriaal

Maak kennis met het werk en het gereedschap van de tuinier. Elk werktuig wordt besproken: de naamgeving, het verband tussen vorm en functie en hoe het gebruikt wordt. Er wordt ook op de gevaren gewezen.
Van maart tot midden mei. - met een gids - in de Tuin
 


Reserveren kan via kinatuin@stad.gent of telefonisch 09 225 05 42
© Stad Gent 2019
De wereld van Kina: de Tuin,
Berouw 55, 9000 Gent
tel. 09 225 05 42, kinatuin@stad.gent